Bescherming tegen de zon ... 1, 2, 3 zon !

De zon schijnt ... Het is tijd om u intelligent te beschermen, en vooral om de juiste zonnebescherming te vinden.

Of u nu een strandvakantie of een zonnige citytrip plant, of u nu naar de Belgische kust trekt voor een dagje uit, of u nu in het park gaat joggen of na het werk van een aperitiefje op het terras geniet: vergeet niet uw huid vanaf de eerste zonnedagen te beschermen. In feite zou u dit het hele jaar door moeten doen, zelfs op de bewolktste winterdagen. Wij leggen uit waarom, met welke SPF, welke filters en welke producten. Volg de gids

Na een tamelijk donkere en deprimerende winter droomt u waarschijnlijk van een zonnige lente en zomer, en dat is begrijpelijk. De zon wekt het gelukshormoon endorfine in ons lichaam op (en geeft zo een boost aan ons humeur); zij zorgt voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D, maar het is nu bekend dat zij ook potentieel gevaarlijk is voor de huid. De stralen ervan veroorzaken niet alleen vroegtijdige veroudering van de huid, maar kunnen ook leiden tot kanker en melanoom. Daarom raden dermatologen zonnebescherming aan, en liefst elke dag... Waarom? En hoe? Laten we uw geheugen opfrissen.

Hoe kan de zon de huid beschadigen?

Het zonnespectrum is verdeeld in verschillende soorten stralen: ultraviolet, infrarood en wit licht. Je moet je huid beschermen tegen de eerste.

Hoewel UV-stralen slechts ongeveer 6% van het zonnespectrum uitmaken, hebben ze grote gevolgen voor de huid. Het bestaat uit UVA-, UVB- en UVC-straling. De laatste worden geblokkeerd door de ozonlaag, de andere twee niet. Ze hebben elk een ander effect op de huid, maar kunnen allebei huidkanker veroorzaken.

- UVB - met een "b" voor "verbranden" - kan uw huid verbranden. Deze stralen dringen niet diep door, maar veroorzaken onzichtbare schade aan het huidoppervlak. Aan de positieve kant zorgt UVB ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt, wat goed is voor onze botten en ons immuunsysteem. De straling is het sterkst in de zomer.

- UVA - met een "a" voor "leeftijd" - voel je niet, maar dringt diep door in de huid en veroorzaakt de meeste schade. UVA veroorzaakt niet alleen vroegtijdige huidveroudering (rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping), maar tast ook het DNA aan. De straling van de zon is de hele dag en het hele jaar door even intens en dringt door de wolken en door het glas van onze ramen. Daarom is het raadzaam om zelfs in de winter, of wanneer de zon door de wolken wordt verborgen, zonnebescherming aan te brengen.

Om uw huid te beschermen tegen UVB: kies de juiste SPF

Uw huid beschermen tegen UVB (en verbranding) doet u door een huidverzorgingsproduct met SPF aan te brengen. SPF staat voor Sun Protection Factor. Maar wat betekent dit precies?

- In theorie bent u met SPF30 30 keer langer beschermd tegen zonnebrand dan wanneer u geen zonnebrandcrème aanbrengt. Als u zonder zonnebrandcrème na 5 minuten begint te verbranden, dan is dat met SPF30 pas na 150 minuten of 2,5 uur. (5 minuten x 30 = 150 minuten.)

Maar: dit geldt alleen als je voldoende product aanbrengt. En dat is veel: niet minder dan 2 milligram per vierkante centimeter komt overeen met een halve theelepel of twee vingers gezichtscrème. Als u minder aanbrengt, bent u dus minder goed beschermd.

- Hoe hoger de SPF, hoe meer zonlicht het tegenhoudt. Zo beschermt SPF15 de huid tegen 93% van de UVB-stralen, SPF30 tot bijna 97% en SPF50 houdt 98% van de stralen tegen (ook hier, als u de juiste hoeveelheid aanbrengt).

- Uw huidskleur en uw gevoeligheid voor de zon spelen ook een rol bij de keuze van de SPF, net als de sterkte van de UVB-stralen en de hoeveelheid zonnebrandcrème die u gebruikt. Een tip? Hoe lichter uw huid, hoe hoger uw SPF moet zijn. Een lichte huid die gevoelig is voor de zon moet een hoge SPF50 gebruiken, terwijl een donkere huid voldoende beschermd kan worden met SPF15.

Ook de ligging speelt een rol: hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de UV. UV-straling is ook hoger in de bergen en de woestijn. Wat uw huidskleur ook is, u moet SPF50 aanbrengen voor een optimale bescherming. Ook op het strand, waar UV-stralen worden weerkaatst door het zand en het water, is een hoge bescherming altijd aan te bevelen. SPF30 is een minimum, als u niet snel verbrandt, maar liever SPF50.

En als u huidveroudering zo veel mogelijk wilt uitstellen of als u de neiging hebt pigmentvlekken te ontwikkelen, gebruik dan altijd een hoge factor.

Hoe zit het met UVA-bescherming? De voordelen van breed spectrum producten.

De SPF van een product zegt alleen hoe goed het beschermt tegen UVB, niet tegen UVA. Het goede nieuws is dat in de EU een zonnebrandmiddel de huid ook tegen UVA moet beschermen. En deze UVA-bescherming moet ten minste 1/3 van de UVB-bescherming bedragen.

U kunt zien dat een product uw huid ook beschermt tegen UVA door de vermelding van het brede spectrum op de verpakking, of door het UVA-symbool omgeven door een cirkel.

Wat is het verschil tussen minerale en synthetische filters?

Zowel minerale als synthetische zonnefilters beschermen de huid tegen UV-straling, maar doen dat op (enigszins) verschillende manieren.

- De synthetische filters werken in de bovenste lagen van de huid, waar ze UV-stralen omzetten in energie, waardoor ze onschadelijk worden. Ze kunnen worden verwerkt tot gladdere, vloeibaardere texturen die gemakkelijker aan te brengen zijn dan minerale filters.

Het nadeel is dat u gemakkelijker een allergische reactie op deze filters kunt ontwikkelen, vooral als u een gevoelige of reactieve huid hebt.

Goed om weten: synthetische filters worden soms ook chemische filters genoemd. Maar deze term is een beetje een verkeerde benaming: elk cosmetisch ingrediënt is immers een chemische stof, ook water.

- Er zijn ongeveer dertig synthetische filters die in cosmetica worden gebruikt, maar er zijn er slechts twee minerale filters Titaniumdioxide en zinkoxide. Zij werken ook in de bovenste lagen van de huid. Zij vormen een soort schild op de huid dat de zonnestralen weerkaatst, maar zij absorberen ook een deel van de UV-stralen.

Omdat ze vrijwel geen allergierisico inhouden, worden ze aanbevolen voor de gevoelige huid die geen synthetische filters verdraagt, of na een intensieve huidbehandeling zoals bijvoorbeeld een chemische peeling.

Zoals u ziet, hangt de keuze van de filters af van uw voorkeur (en die van uw huid), aangezien u deze meerdere malen per dag rijkelijk zult aanbrengen.

ONZE SELECTIE

Al onze zonneproducten bevatten breedspectrumfilters die beschermen tegen UVA- en UVB-stralen. Het enige wat u hoeft te doen, is de formule kiezen die bij u past: een formule voor de gevoelige of de anti-ageing huid, met een droge of licht getinte toets, in een verstuiver of een melk... Aan u de keuze.

Onze bestseller: Aloë verzachtende zonnecrème SPF50 van COSRX

Korea's meest populaire zonnebrandcrème en onze onbetwiste bestseller. Geheel onzichtbaar, combineert SPF50 zonnebescherming en hydratatie met aloë vera. Absoluut perfect voor een beschermde en goed gehydrateerde huid in alle seizoenen.

De meest zachte voor de reactieve huid: British Summertime SPF30 van Pai Skincare.

De perfecte zonnebrandcrème voor de meest gevoelige of eczemateuze huid, maar hij werkt ook voor de normale huid. De formule met zinkoxide is verrijkt met katoenextracten, een zeer antioxidant ingrediënt, en laat een streeploze satijnen finish achter.

Voor de huid die vatbaar is voor onvolkomenheden: Benton Skin Fit Minerale Zonnecrème SPF 50

Een zeer hoge minerale zonnebrandcrème ter bescherming van de gemengde of acnegevoelige huid, geformuleerd met niacinamide en calamine. Het laat absoluut geen witachtige film achter.

Uw alles-in-één dagcrème : Resist Anti-Aging Dagcrème SPF50 van Paula's Choice.

Als u een gemengde of vette huid heeft, dringt deze lichte dagcrème in een oogwenk in, laat geen witte sporen na en matteert. Verzachtende plantaardige antioxidanten helpen de tekenen van veroudering tegen te gaan en beschermen de huid.

Voor een mat effect: Clean Screen Solar Matifying Face Protection SPF30 van REN. 

Een lichte textuur met zinkoxide, die beschermt tegen UV, maar ook tegen blauw licht en vervuiling. 

Uw oplossing tegen veroudering: Age Smart Dynamic Recovery SPF50 van Dermalogica.

De lichte formule hydrateert, verzacht en bevordert de elasticiteit van de huid en zorgt voor een optimale bescherming.

Multi-tasking voor make-up fans: Make-up Fixing Spray met groene thee en aloë vera SPF30 van Coola.

Een spray die de make-up fixeert, hydrateert, verstevigt en de huid beschermt. Het is ook heel doeltreffend als finishing touch over een zonnebrandcrème. 

1 commentaar

Super bedanktiiiii voor deze opsomming van zonverzorgingsproducten en waarom je ze moet gebruiken, zo handig met het mooie weer 😁 😁 😁 bedankt team!!!

Joëlle P. 17 mei 2022

Schrijf een commentaar

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd